Historia

Klikkaa ja lue! Viikatteista vaihteistoihin - Seppä Heikki Peurala muistelee 

Korjauksesta suunnanvaihtajiin 

ilmakuva

Peuralan Konepaja on toiminut vuodesta 1962, perustaja Heikki Peurala (s. 1931, k. 2022). Tosin ensimmäinen vaihde asiakkaalle on tehty jo 50-luvun puolella, Majurin ja peräkärryn väliin. Vaihde oli valmistettu purkuosista, suojatuilla laakereilla ja avonaisella rakenteella. Hammaspyörien voitelun on hoitanut lapiollinen savea aika-ajoin. Vaihteen hammaspyörätkään ei ole ollut edes samaa modulia, mutta nekin hioutuivat toisilleen sopiviksi.

peuralankonepaja1

Alussa toimintaan kuului maatalouskoneiden ja autojen korjaus, joka tapahtui nykyisellä paikalla, mutta talon pienessä ulkorakennuksessa. Myöhemmin on aloitettu traktorin vetävien peräkärryjen valmistus, näihin kärryihin vaihteet on aluksi tehty kuorma-autojen purkuosista. Peräkärryjen valmistus vaati suuremmat tilat, joten pajan matala osuus rakennettiin vuonna 1964.

Toiminta laajeni kuin itsestään ja mainostaakin piti vain siksi, kun puhelinnumeroon tuli lisää numeroita. Maatalousnäyttelyissä vuonna 1968 Lapualla on sovittu hammaspyörien valmistuksesta Nurmen konepajalla, samaan aikaan vaihteisiin tuli valurautakuoret, jotka toimitti Lapuan Valu. Näihin aikoihin ensimmäiset yksittäiset vaihteet toimitettiin asiakkaille, jotka menivät lumilingon ja hakkurin vaihteiksi.

Yhteistyö alkoi Tibnor Oy:n nyk. Ovako Metals Oy Ab kanssa vuonna 1971. Ensimmäinen hammaspyöräkone yritykseen on hankittu 1972, jonka jälkeen hammaspyörät on valmistettu itse. Vuonna 1974 Jyrki Peurala alkoi työskennellä kokopäiväisesti konepajalla. Ensimmäinen laajennus on rakennettu 1975. Vetävien peräkärryjen valmistus on loppunut hieman tämän jälkeen. Sen jälkeen valmistukseen on pääsääntöisesti kuulunut hammaspyörien ja vaihteiden valmistus.

Vaihteita on kehitetty muuttuvien tarpeiden ja käyttökokemusten perusteella esim. sakarakytkin ja ketjupurkukoneikko on kehitetty 1980-luvulla. Seuraava suurempi laajennus pajaan valmistui vuonna 1983. Päällirakentajien kanssa yhteistyö on alkanut myös samaan aikaan. Ensimmäinen cnc-ohjattu työstökone on investoitu vuonna 1989. 1990-luvun alkupuolella yrityksessä valmistettiin lisäksi klapikoneita, joiden valmistusmäärä on n. 25 kappaletta. Vaihteiden kysyntä ja myynti on kasvanut nopeasti niin kotimaassa kuin ulkomaillakin.

Vuonna 1995 Jyrki Peurala osti konepajan liiketoiminnan. Yritysmuoto muuttui vuonna 2006 kesällä Osakeyhtiöksi. Konepajaa on vuosien varrella laajennettu useasti, viimeisin on valmistunut vuonna 2008-2010, jolloin rakennettiin kokoonpanopuoli ja uudet toimistotilat (1. kuva). 

Jyrki Peurala kuoli sunnuntaina 13.1.2019 äkilliseen sairauskohtaukseen hiihtoladulla kotijärvellään Kuortaneella.
Jyrkin poika, Matti Peurala jatkaa yritystoimintaa.